Mleczny dylemat
W dzisiejszych czasach w każdym supermarkecie istnieje obszerna “aleja mleczna”, w której można zaopatrzyć się w dosłownie wszystko. Wraz z beztłuszczowym, 2% i pełnotłustym mlekiem krowim, często można znaleźć zawrotną gamę alternatyw dla mleka roślinnego, wykonanego z różnych orzechów, fasoli i ziaren.
Poszerzony wybór odzwierciedla rosnący trend w kierunku diety na bazie roślin, który ludzie przyjmują z wielu powodów. Niektórzy minimalizują lub unikają produktów mięsnych, mleczarskich i innych pochodzenia zwierzęcego z powodów religijnych lub ze względu na troskę o równowagę ekologiczną czy też dobrostan zwierząt. Osoby, które koncentrują się głównie na zdrowej diecie chroniącej serce, wiedzą, że należy unikać czerwonego i przetworzonego mięsa. Ale jeśli chodzi o produkty mleczne, historia nie jest aż tak prosta.
Co mówią wytyczne?
Dla dorosłych wytyczne żywieniowe sugerują trzy porcje nabiału dziennie, takie jak szklanka mleka lub jogurtu czy też 40 gram sera. Zaleca się wybór produktów niskotłuszczowych lub beztłuszczowych.
Nie wszyscy jednak się z tym zgadzają. W przypadku produktów mlecznych nie ma twardych dowodów na to, że dorośli potrzebują trzech porcji dziennie i są powody zdrowotne, aby ograniczyć się do jednej porcji. Jeśli spożywasz taką ilość, tłuszcz ze źródeł mlecznych nie będzie miał znaczenia. Ale jeśli będziesz częściej spożywał nabiał, prawdopodobnie lepsze będą wersje o niższej zawartości tłuszczu.
Źródła produktów mlecznych
Jeśli chodzi o rodzaje produktów mlecznych to jogurt zwykły może być najlepszym wyborem. Sfermentowane produkty mleczne, takie jak właśnie jogurty, zawierają dobroczynne bakterie określane mianem probiotyków, które mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i mają związek z lepszym stanem zdrowia układu krążenia. Nie lubisz zwykłego jogurtu? Dodaj owoce, orzechy lub odrobinę miodu albo dżemu do smaku.
Polacy zdecydowanie jedzą coraz więcej jogurtów. Jednocześnie spożycie sera podwoiło się, a przeciętny człowiek zjada około 18 kilogramów rocznie. Większość z nich to sery pełnotłuste znajdujące się w gotowych potrawach oraz w ofercie restauracji (pizza i meksykańskie jedzenie). Jednak spożycie mleka spada.
Kluczowe składniki odżywcze w mleku i jego zamiennikach.
Produkt
(filiżanka) |
Kalorie | Tłuszcz całkowity (w gramach) | Tłuszcz nasycony (w gramach) | Ogółem węglowodany
(w gramach) |
Białko
(w gramach) |
Wapń
(miligramy) |
Witamina D
(jednostki międzynarodowe) |
Mleko | 150 | 8 | 5 | 12 | 8 | 310 | 100 |
Mleko (beztłuszczowe) | 80 | 12 | 12 | 8 | 320 | 110 | |
Mleko migdałowe (niesłodzone) | 40 | 3 | 3 | 1 | 480 | 100 | |
Napój z mleka kokosowego (niesłodzony) | 50 | 5 | 4 | 1 | 130 | 100 | |
Mleko owsiane (niesłodzone) | 120 | 5 | 0,5 | 16 | 3 | 350 | 140 |
Mleko sojowe (niesłodzone) | 80 | 4 | 0,5 | 4 | 7 | 300 | 120 |
Alternatywy niemające charakteru mlecznego
Tak więc dla wielu osób zmniejszenie ilości tłuszczu z mlecznego oznacza jedzenie mniej pełnotłustego sera. Niskotłuszczowe sery lub produkty z mleka migdałowego lub nerkowca są możliwymi alternatywami, ale niekoniecznie są najlepszym rozwiązaniem. Czasami ludzie po prostu jedzą większe porcje produktów niskotłuszczowych, a usunięcie tłuszczu mlecznego często oznacza dodatkowe, potencjalnie niepożądane składniki, takie jak sól. Lody i masło to inne wysokokaloryczne źródła tłuszczu mlecznego, które najlepiej jest spożywać okazjonalnie, a nie codziennie.
Dla osób poszukujących produktów niemlecznych istnieje wiele możliwości wyboru. Zaleca się wybranie takiego, które jest niesłodzone i wzbogacone o wapń i witaminę D. Jedna z nowszych ofert, napój z mleka kokosowego (różniący się od znacznie bogatszego mleka kokosowego w puszkach stosowanego w gotowaniu) zawiera sporą ilość nasyconego tłuszczu i dlatego nie jest dobrym wyborem. Warto spróbować mleka migdałowego, które jest popularne i stanowi jedną z niskokalorycznych opcji. Mleko owsiane również staje się coraz częściej wybierane. Ma ono lekko słodki smak, który naśladuje laktozę, naturalny cukier zawarty w mleku, a ludzie lubią nieco gęstszą konsystencję.